Menu bar

Thursday, February 9, 2012

Geniet van het niet

Toen ik klein was, wilde ik piloot worden. Een week later wilde ik brandweerman worden. Iets later profvoetballer, en nog wat later directeur. Ik wilde ook kunnen kunnen vliegen, gedachten kunnen lezen en twee personen op hetzelfde moment zijn.
Die laatste zaken zijn misschien lastig te realiseren, maar in de huidige tijd kan een mens vrijwel alles bereiken wat hij wil. De mogelijkheden zijn eindeloos, en kiezen (of beter gezegd: nee zeggen) is het grote probleem. Want je leeft immers maar 1 keer en je wilt alles meemaken.

De mensen die alles willen meemaken maken twee grote denkfouten.

De eerste is dat mensen die alles willen meemaken nooit denken aan bijvoorbeeld pijn, mislukking of sterfgevallen als ervaring. Er wordt vrijwel alleen aan leuke dingen gedacht. En daarbij willen ze ook meteen resultaat. Want de volgende leuke dingen staan alweer te trappelen. Vaak is het onmogelijk om de leuke dingen mee te maken zonder een (lang) proces van voorbereiding, of zonder teleurstellingen en andere minder leuke momenten. Investeren noemen ze dat.

De tweede denkfout is het simpele feit dat alles niet kan. Je kan wel alles willen, maar niet alles kunnen. Een cirkel kan niet vierkant zijn. Tegelijk rood en blauw als lievelingskleur hebben kan niet. Maar zo werkt ons brein niet. Wij kijken naar onze omgeving, en denken bij alles wat boven ons eigen niveau staat: Dat wil ik ook! We willen ons steeds matchen aan de persoon (of die specifieke kwaliteiten van die persoon) die iets beter kan dan wijzelf. Niet begrijpend dat de ene kwaliteit in contrast staat met de andere. En via TV, internet en in de omgang met anderen worden er elke dag weer personen of eigenschappen van personen op ons afgevuurd waarmee we ons vergelijken. En elke dag willen we weer meer.

Weet je wat wel kan? Iets niet kunnen. Iets niet willen.

Geniet van het niet!




No comments: